El Bulli i Ferran Adrià: un tàndem que va revolucionar la cuina mundial

El bulli, historia de un sueño

El bulli, historia de un sueñoPujol, David. El Bulli, historia de un sueño: catálogo audiovisual 1963-2009. Barcelona : Cameo, DL 2009

S’ha parlat i s’ha escrit molt sobre el Ferran Adrià. Segons la revista Time el cuiner català va sortir escollit entre les 100 persones més innovadores del món l’any 2004. Amb el seu restaurant El Bulli ha guanyat quatre vegades consecutives el títol de millor restaurant del món, va obtenir 3 estrelles Michelin i ha elevat la gastronomia a la categoria d’art, però sense perdre mai de vista els seus orígens, la qualitat i el factor humà. Molts ho defineixen com un artista efímer. Les seves pròpies paraules ho resumeixen tot de forma molt entenedora: “Comer bien alimenta el alma: éste es el motor de toda mi trayectoria en el Bulli”. La proposta presenta aquest catàleg audiovisual en dvd. Amb el títol Presentació del Bulli. Historia de un sueño tenim aquest pack amb 4 dvd’s. Els 3 primers dvd’s fan un recorregut per la història de El Bulli des dels inicis fins l’any 2009. Al quart dvd trobem per una banda un resum dels 3 anteriors: El Bulli, historia de un sueño. La película (154 m.). També ens ofereix una pel·lícula amb el nom Un dia en el Bulli (60 m.)
 


 
Realitzat d’una forma realista, podem seguir com es desenvolupa tota una jornada al restaurant i un servei de sopar amb els comentaris dels clients, els cuiners, els cambrers i el propi Ferran Adrià etc..

Potser no són molt coneguts els inicis d’aquest restaurant, símbol i màxim exponent de la cuina d’avantguarda mundial. A l’inici de la dècada dels seixanta el matrimoni Chilling es va enamorar de la Costa Brava i concretament d’aquest racó a la Cala Montjoi (Roses) i va decidir comprar un terreny a la vora del mar per construir un minigolf pels turistes a l’any 1961. Aquest negoci no va funcionar i van fer un petit “xiringuito” pels turistes, que amb el temps va anar evolucionant fins a funcionar com un restaurant. Al migdia pels turistes de paella i graellades de carn i a la nit una cuina més elaborada pels clientes més exigents amb gran influència de la cuina francesa. Però el Bulli fa un canvi radical quan incorpora al seu nou Director el Juli Soler a finals del 80 i al Ferran Adrià cap al 1983.

Restaurant el Bulli

El nom d’aquest restaurant té el seu origen en els gossos buldogs francesos que el Han i la Marketta Schilling tenien pel restaurant i que finalment es va escollir com a nom definitiu.

La cuina del Ferran Adrià és una cuina minimalista amb poca quantitat d’aliment als plats, ja que la seva proposta es presenta normalment en format de menú de degustació (més de 30 plats per persona) amb el mateix producte elaborat en infinitat de textures i amb combinacions transgressores. Podem dir sense por que suposa un plaer intel·lectual, un món de sensacions. Ens transporta al futur i podem dir que és una cuina de ciència-ficció. Una barreja explosiva d’emoció i innovació. Al darrera d’aquesta cuina futurista hi ha moltes hores d’investigació, molta passió i una voluntat d’innovació per aconseguir cada vegada elaboracions més sorprenents i elaborades pels comensals del Bulli. No és deixa cap pas de la preparació a l’atzar. Tot és fruït d’assaigs i de proves continuades fins trobar el plat, l’aspecte, el sabor, l’olor, la densitat més apropiada a les necessitats d’aquestes elaboracions realment especials. I sempre en un temps record. Per aquest motiu hi ha més de 30 cuiners pendents dels serveis de sopars al restaurant.

El Bulli, historia de un sueño - Ferran Adrià

El Bulli, historia de un sueño - Ferran Adrià
Diferents elaboracions realitzades al restaurant El Bulli

Ara tot això sembla que s’ha acabat. El Bulli acaba de tancar les seves portes i esdevindrà una Fundació. El Bulli Foundationun centre d’investigació i creació de vanguardia culinària referent a nivell mundial i que obrirà les seves portes l’any 2014amb el trasllat del Bulli Taller que passarà de Barcelona a l’actual espai de la cala Montjoi. El Ferran Adrià vol temps per reflexionar la nova cuina contemporània, i vol explicar encara més (ara que disposa de més temps) a la societat, als mitjans de comunicació, al món universitari, als investigadors les seves idees sobre la cuina, la alimentació…. Personalment té la idea de que te la obligació de fer-ho. Com si fos una qüestió de retornar a la societat els beneficis obtinguts amb el seu restaurant. També tindrà temps per la investigació i sembla i tot que hi ha projectes seriosos per portar a la gran pantalla la historia del Bulli.

Per finalitzar em quedo amb dues frases que va dir recentment en un conegut diari català: “Los que hemos tenido suerte en la vida debemos arrimar el hombro en todo lo que podamos”. I també aquesta altre: ” ¡Creatividad! Es lo primordial. Y, además, sé honesto y olvídate de las consecuencias”. Em sembla que queda molt ben reflectida la seva personalitat, el seu pensament i també explica la seva cuina i la seva constant evolució. Com m’agradaria conèixer al Ferran Adrià, aquest home valent i revolucionari i quan torni a obrir el seu restaurant tenir l’oportunitat d’apropar-me i provar la seva cuina!

80 Comments

  1. Des de fa temps tenia molta curiositat pel personatge i la seva obra.
    amb aquest article he començat a veure la llum.
    Fantàstics enllaços, molt bones fotografies i uns comentaris molt valuosos que han acabat de despertar en mi tot l’interès pel Ferran Adrià i la seva creació.

    • Benvolguda Marisa! Gràcies per la teva amabilitat. M’agrada molt que aquest post et sigui d’utilitat i et resulti interessant.
      L’he fet amb molta il·lusió i amb ganes de despertar la passió pel Ferrà Adrià i sobretot pel món de la cuina.

      Fins la propera i bon profi!

  2. Muchas Gracias por divulgar de manera tan completa e informativa un resumen sobre los libros nuevos que podemos encontrar en las Bibliotecas.

    Otra cosa que me parece interesantisimo es agregar los links para ampliar informacion via web, ya que hoy en dia se tiene que contar siempre con este medio para abarcar mas conocimiento de un tema.

    Por favor sigan haciendo entradas en esta linea.

    • ¡Gracias por tus ánimos!
      Nuestra intención es que cualquier tema os pueda resultar interesante y sobretodo fácil de consultar y seguir través de los enlaces, webs….

  3. Mmmm!!!! Se m’ha fet la boca aigua!!! M’encanta la cuina minimalista i amb aquesta entrada m’han vingut ganes d’investigar més sobre en Ferran Adrià i els cuiners que, com ell, fan cuina d’autor.
    Felicitats per l’article en particular i per tot el Bibarnabloc en general!

    • Gràcies pel teu entusiasme! Et recomano que agafis el dvd d’El Bulli que dona nom al post i que pots agafar en un bon grapat de biblioteques de la xarxa. El tenim a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda conjuntament amb més documents relacionats amb el món de la cuina i per descomptat amb llibres del Ferran Adrià.

  4. La cuina del Ferran Adrià segur que és un regal per tots els sentits. I dic segur perquè no he tingut el privilegi d’ haver viscut l’experiència, ojalà. Només cal veure l’enginy, passió, i cóm cuida tot fins l’últim detall. Està clar que li apassiona la seva feina.

    Per mi, el més espectacular és l’Evolució-Revolució que ha provocat la seva feina, el seu empeny, al món culinari. Evolució que ha viscut les eines, els instruments de cuina provocada per la força creativa d’aquest mestre.
    I la revolució en tècniques culinàries cóm l’esferificació. Cóm, sorprenentment , aconsegueix amb aquesta tècnica obtindre els aliments líquids en esfera i provocar una explosió de plaer als comensals.

    Interessant personatge i bon article, la feina ben feta no té fronteres (je je)!!

    • Realment penso que la seva cuina ha estat una mena de regal i oportunitat per fer evolucionar a tota la cuina mundial.
      Com ets una entusiasta de les seves tècniques com jo, et voldria enviar aquest link del youtube molt interessant que ens explica la tècnica de la “sferificació”: http://youtu.be/pINDJ0OvkWg
      de forma molt senzilla i pas a pas.
      La qüestió es aconseguir una fina membrana resistent a la manipulació però suficientment fina per trencar-se en el moment de trencar-la a la boca.
      Ja em diràs que t’ha semblat!

  5. Interessantíssim article!! I molt útils els links per aprofundir en el tema. Probablement tots coneixiem el Bulli però pocs tota la seva història. Llàstima que la cuina de Ferran Adrià no sigui assequible per a tothom!!

    • Estic d’acord amb tu! El tema dels preus és difícil per butxaques petites com les nostres. Però fent una mica d’advocat del diable puc dir-te que en un servei normal (un sopar) a El Bulli a la cuina hi havia 40 cuiners, per cuinar per 50 persones i fer un menú amb 35 plats/persona.
      Potser això ens pot fer entendre una mica millor aquesta cuina…
      per aquest motiu t’envio aquest link del youtube amb el que pots veure un vídeo molt breu i comprovar com s’organitza un servei de sopar d’un dia qualsevol:
      http://youtu.be/7DN14iCgshE

      Espero que t’agradi!

      • Què fort!!! és increïble la coordinació que ha d’haver-hi entre tants cuiners per l’elaboració de cada plat!! Brutal!

      • Això que dius dels 35 plats, ara entenc que la gent anés a vomitar al lavabo per poder continuar menjant. És una bogeria!!

        • També és veritat que són plats petits, com si fossin “tapes”, però pels comentaris del propi Ferran Adrià la durada d’un sopar mitjà era aproximadament d’unes quatre hores.
          La explicació de fer tants plats era que la majoria dels clients volien provar-ho tot i aquesta va ser la manera de fer-ho possible.
          Als inicis de El Bulli el menú era com el de qualsevol restaurant. Amb el temps els clients amb les seves peticions ho van fer augmentar en nombre de plats i es va anar sofisticant. I el Ferran Adrià també ho va voler fer com una evolució natural i d’investigació/experimentació de la seva cuina.

  6. Sabiendo de antemano que mi opinión es ante todo bastante diferente que la de la mayoría de la gente (que en mi humilde opinión se dejan llevar por el populismo del personaje y opiniones de teóricos expertos que en teoría saben de todo y siempre dicen la verdad) yo te voy a comentar algunos puntos:
    * Creo que realmente el que apostó por la cocina creativa (que recordemos que no es una invención del Sr Adrià) no fue realmente el cocinero, sino el director del restaurante que confió en él.
    * Que cocina de autor, minimilista y creativa existe desde mucho antes y que por suerte se encuetran en muchos restaurantes que por desgracia de sus cocineros y dueños ( y suerte para los comensales) no tienen tanto renombre pero sí tienen platos igual de elaborados o mejores y un servicio personalizado que el Bulli nunca te podrá dar.
    * Por último y también como opinión personal pocas veces me verás haciendo cola de una hora para comer en un restaurante y mucho menos reservar mesa con un año de antelación para comer lo mismo que en el restaurante de debajo de mi casa pero sólo por el mero hecho de decir que he estado.
    PD: Reconozco que todas esta opiniones las realizo sin haber estado en el restaurante, emitiendo un juicio de valores poco exacto, pero estarás de acuerdo conmigo que muy poca gente habrá tenido la suerte de ir.
    Un cordial saludo y hasta la próxima

  7. Per començar volia agrair-te la teva participació en aquest bloc i, concretament en aquest sobre el restaurant El Bulli. Sempre és més fàcil donar opinions favorables que crítiques. Aprofito la teva sinceritat per donar resposta als teus comentaris:
    -Estic totalment d’acord amb tu en destacar el paper fonamental del Director de El Bulli, el Juli Soler. Sense la seva visió i aposta personal (amb el vist-i -plau del matrimoni Schilling) pel Ferrà Adrià no hauria estat el mateix. La seva figura no ha estat suficientment reconeguda i penso que aquest documental pot fer una bona contribució a recuperar i posar en valor la seva figura. La qüestió de la creativitat va significar un llarg procés d’anys que en el vídeo es pot concretar més i en el que destaca (en la meva opinió) fonamentalment el Ferra Adrià, però també de forma molt important El Juli Soler i en una part que amb els anys va anar en augment del seu propi germà, l’Albert Adrià.
    – També estic totalment d’acord amb tu sobre la cuina creativa i d’autor. Hi ha molts cuiners, xefs i restaurants per Catalunya i Espanya en general que no han trobat l’èxit d’aquesta forma tan aclaparadora com el Ferran Adrià a El Bulli. En el cas del Ferran Adrià ha estat una qüestió d’èxit obtingut amb molt d’esforç i treball i respectant (això és fonamental) als seus treballadors i companys de feina. Suposo que es una qüestió de sort a la vida, però una sort que té que trobar-te treballant i al peu del canó (havia un personatge molt famós que va dir una frase més inspirada i brillant que la meva en relació a la inspiració, potser el Picasso…).
    – També respecto la teva opinió sobre fer cues per anar a sopar a un restaurant de luxe i creativitat com El Bulli o similar. Però tindríem tots que reconèixer (i jo també) que mai a la vida hem fet cues per anar a un concert de música, un partit de futbol o de basquet, una estrena de cinema, de teatre…. i d’altres. I hem pagat una quantitat de diners que possiblement mai hem confessat a la nostra família o amics.

    Disculpa la meva llarga explicació, però volia explicar-te la meva visió d’aquest fenòmen (era la meva intenció). M’ha agradat molt tenir una opinió diferent per poder raonar i explicar-te la meva opinió.
    I si encara no has vist el dvd t’ho recomano (encara que només sigui el dvd n.4) per tenir una visió d’aquest món tan particular.
    I estic a la teva disposició per qualsevol pregunta o canvi d’opinions sobre El Bulli i el món de la cuina en general.

    Un cordial saludo y espero que visites este y mis próximas intervenciones en el Bibarnabloc.

  8. Magnifico blog, la verdad que gracias a blogs como este y a un cocinero extraordinario como ferran, catalunya ha sido comocida por todo el mundo.
    A parte de ser un gran cocinero creo que es una gran persona ya que lo que ha conseguido a sido a traves de esfuerzo, hacer las cosas bien y ofrecer calidad, ademas de formar un gran equipo humano, es el Guardiola de la cocina.

  9. Gracias por compartir esta informacion, me hubiese encantado ir al bulli y poder disfrutar de esa deliciosa comida y ese maravilloso ambiente de trabajo tan dificil de encontrar hoy en dia. Ojala hubiese mas empresas con esta filosofia de trabajo nos iria a todos mejor.

  10. Yo también creo que una de las claves del éxito de El Bulli y de Ferran Adrià está en la disciplina en el trabajo, las ganas de superarse día a día e innovar y el buen ambiente en el trabajo. La pasión que todos tienen por lo que hacen. ¡Hoy en día da mucha envidia sana!
    Y gracias por animarnos con el blog. Es un trabajo de muchos compañeros que nos esforzamos por ofreceros lo mejor de todo lo que tenemos en las Biblioteques de Barcelona.
    Y no os olvideis también de votar los post que os gusten. Antes de los comentarios hay unos botones de colores con opciones diferentes: interesante, útil, aburrido, malo e incluso divertido. ¡Saludos!

  11. La iniciativa em sembla fantàstica, voldria afegir també l’estima que Ferran Adrià demostra per el seu país amb el projecte el Bulli Foundation.

    En aquest moments economicament difícils necessitem més gent com ell, que cregui en projectes i ilusions i que a més a més els vulgui fer realitat aquí, a casa seva.

    Salut!

  12. Això és un valor, un actiu que com a societat no podem perdre.
    El Ferran Adrià és una persona que s’estima el seu país, la seva professió i als seus companys de feina. És culpable de voler fer projectes per projectar la nostra cuina i els nostres valors com a societat a la resta del món!

  13. Interessant aquesta manera d’enfocar i treballar la cuina, destacar i felicitar la feina de tots els components d’aquest restaurant que han donat exemple de com treballar en equip pot donar uns resultats excel.lents.

  14. A pesar de ser consciente de la fama del personaje y de el alcance de su cocina, no imaginaba que se pudiera encontrar una información tan variada, entretenida e interesante.
    He visto el documental y me he quedado con las ganas de poder continuar con más material de Adrià y El Bulli….
    Menos mal que lo tenéis todo en Bibliotecas!!!!
    Gracias por tan excelente recomendación.

  15. Moltes gracies per la recomanació que fas per apropar-nos a quelcom que transcendeix de lo que es cuinar.
    Ja no son nomes les sensacions que es poden assolir si es te la sort de degustar algunes de les creacions del Ferran Adrià, es també la filosofia que es desprèn de la manera de treballar en equip, de no perdre mai la capacitat per il•lusionar-se i de tenir també la capacitat de re inventar-se.

    Et continuaré seguint, Toga…sobre tot si les propostes son tan atractives com aquesta.
    Gracies!

  16. Em sembla que ja hem dit moltes coses bones sobre aquest creador de la nova cuina mundial. Tot això ha estat molt bé i és la realitat, però també hem de deixar un espai a l’humor per evitar sobretot un excés de transcendència. La cuina també és alegria i un cant a la vida. I aquest em sembla un bon exemple i homenatge a la vegada:
    http://youtu.be/KQPG7rgFK6w

    I aquesta és la resposta al video del propi Ferran Adrià:
    http://youtu.be/-LSi6PvX5y4

    És molt divertit!

  17. A veure Toga, de bon rotllo, estas fent trampes per posar-te el primer a la llista de entrades més populars?

  18. Felicitats Meggie pel teu post dels goonies, encara que porti mesos a la llista del més populars! Ha estat una pel·lícula molt important per diferents generacions…
    Suposo que fas aquest comentari de broma! El tema de la cuina em sembla molt interessant i personalment ho tinc com un dels prioritaris per realitzar d’altres posts. Potser aquest post de cuina no t’ha agradat molt i no has llegit encara tot l’article i els diferents vincles. Jo entec que el Ferran Adrià no és un personatge estimat per tothom i per això mateix va despertar el meu interès. Per mi és un privilegi poder opinar i rebre comentaris d’altres companys i/o usuaris. Com el teu ara mateix…
    Personalment el rànquing de com es situa el post no m’interessa ni és una obsessió per mi. I també m’imagino que tractant-se d’un personatge i un restaurant d’aquest nivell és normal que d’esperti l’interès de molta gent.

    Salutacions i espero que t’agradin més d’altres temes meus en el futur.

    • Ostres Toga, es pot dir que has creat estil al Bibarnabloc. La idea de contestar als comentaris per mantenir viu l’interès per l’article està molt bé!
      A més practiques l’essència de les xarxes que no és altra que compartir i relacionar-se. Li has donat molta “vidilla” i “marro” extra al post. Enhorabona!!!!

  19. Potser li he donat un aire més de “consultori” però m’agrada això de respondre i volia evitar un llistat enorme en “plan testimonis”.
    I “clicar” al “respon” es molt temptador….
    Donc, benvinguts al nou consultori “Toga respon”!

  20. Evidentment que el comentari anava en to de broma, o es que no em coneixes? I que consti que m’le llegit sencer.

  21. Meggie, Meggie! Ara semblarem tots dos els “Pimpinella” del Bibarnabloc.
    Pel teu proper post et faré alguna visita per obligar-te a respondre i portar-te al “lado oscuro”. I que sigui un post per debatre una mica…

    I aprofito per enviar aquest enllaç sobre un Conveni signat entre Ferran Adrià i la Generalitat per impulsar una exposició en el Palau Robert pel 2012 amb el títol: “El Bulli i ferran Adrià: risc, llibertat i creativitat”:
    http://www.lavanguardia.com/ocio/20111214/54241096127/generalitat-firma-convenio-para-exposicion-dedicada-a-ferran-adria.html

    I també aquest altre article d’avui mateix a la Vanguardia que parla dels emprenedors i d’un llibre “Emprender es posible” amb diferents exemples d’emprenedors:
    http://hemeroteca.lavanguardia.com/dynamic/preview/2011/12/19/pagina-30/88437470/pdf.html?search=emprender%20%20Ferran%20Adrià

    • Gràcies a aquest post ens has donat l’oportunitat d’aprofundir sobre un personatge tant creatiu com Ferran Adrià. Seguir les seves passes i les del Bulli ens apropa a un personatge realment sorprenent. Adrià ens ha demostrat que la cuina no son només plats cuinats, sinó també creativitat, art i bon gust.

  22. Hola a tothom,

    Només donar-vos les gràcies pel vostre entusiasme. Dir-vos que continuarem al peu del canó per respondre qualsevol dubte o pregunta relacionada amb el Ferran Adrià i/o El Bulli i fer-vos la darrera recomanació d’aquest any. Per aquest Nadal el llibre més venut ha estat “La comida de la familia” del Ferran Adrià. Les receptes casolanes i fàcils de realitzar que aquest restaurant utilitzava per donar de menjar a tots els seus treballadors i cuiners:
    http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/oci-i-cultura/ferran-adria-guiara-les-taules-per-nadal-1280645

    US DESITJO UN BON NADAL!!!!

  23. Ostres, Toga!!!
    Jo he comprat aquest llibre per regalar aquest Nadal!!!
    O potser me’l quedaré jo….!!!!

    Moltes gracies i Bon Nadal.

  24. Ei jo he vist el documental d’un dia en el Bulli i l’he posat als meus alumnes d’economia de l’empresa per a què observin com s’organitza un restaurant.

    Salutacions
    Joan

    • Me’n alegro molt d’haver estat d’utilitat. Si podeu fer-ho estaria molt interessant -com a classe- fer una visita a la Fundació Alícia. http://www.alicia.cat/
      Per falta d’espai no la vaig incloure al meu post. Es tracta d’un espai culinari d’investigació i didàctica culinària imprescindible pels estudiants i persones interessades en el tema. Jo la vaig visitar fa uns mesos i va estar una experiència molt enriquidora. I després podreu tastar unes bones viandes (si voleu) al restaurant La Fonda (preus raonables) i al costat de la Fundació.

      Salutacions i Bon Any!

  25. Me alegro de poder leer algo sobre este gran cocinero. No se le conoce muy bien. Respeta a sus colaboradores mucho.Es un hombre muy humano y con mucha capacidad de trabajo. Se lew tiene un poco de envidia. No he podido trabajar con el pero conozco personas que si y tiene buena opinion de el.

    • Cómo bien dices creo que hay que separar entre la persona y su trabajo. Posiblemente la cocina más experimental y alejada de la tradición da un poco de miedo o desconfianza hacia su trabajo. Hasta cierto punto se entiende que se pueda ver de este modo.
      Cómo persona sin embargo mucha gente coincide en su gran capacidad de trabajo como emprendedor y su respeto hacia sus compañeros y trabajadores.

  26. Només volia donar-vos un parell de notícies d’actualitat sobre el Ferran Adrià:
    – El cuiner és el protagonista absolut de la revista anual “Matador” d’aquest mes de gener. En el volum “ñ” la revista es submergeix en el univers gastronòmic i també indaga la seva relació amb el món de les arts i el de les ciències. És la primera vegada que un número sencer es dedica a una sola persona, en aquest cas al cuiner més influent de la dècada: http://www.revistamatador.com/
    i també a: http://es.noticias.yahoo.com/adrià-inédito-protagoniza-volumen-ñ-revista-matador-153452145.html.
    – Per altra banda destacar la inauguració d’ahir al Palau Robert de la ma del President de la Generalitat de la exposició dedicada a l’univers del Ferran Adrià i el restaurant El Bulli amb el títol: “‘Ferran Adrià y el Bulli. Riesgo, libertad y creatividad’ del 2 de febrer de 2012 al 3 de febrer de 2013.
    http://www.lavanguardia.com/cultura/20120123/54245767415/palau-robert-dedica-exposicion-ferran-adria-elbulli.html
    http://www20.gencat.cat/portal/site/PalauRobert?newLang=es_ES

  27. He de reconéixer que gaudeixo menjant. Quasi bé tot m’agrada! i tot m’entra be!. La cuina tradicional per mi sempre ha estat la millor, però cal reconèixer que Ferran Adrià és trencador, té una cuina novedosa i de poques quantitats… encara no l’he provat mai, però després de llegir l’article i haver vist part de la filmació, penso que almenys algun cop hauríem de provar aquest tipus de cuina: si no ho proves, realment no ho saps si t’agrada…..??? Per altra banda, valoro de forma molt positiva el fet que l’Adrià hagi fet una fundació per a la recerca i l’aprenentatge culinari més innovador.

  28. Benvolguda Maniqueta. El meu cas és molt semblant. M’agrada menjar i tot l’univers que l’envolta. Sóc un entusiasta d’aquest món. Agraeixo molt el treball i la creativitat d’aquest cuiner que ha portat la cuina catalana al més alt de la cuina mundial. Amb treball, entusiasme, i innovant contínuament. La Fundació el Bulli ha esdevingut l’excusa perfecte per investigar i fer recerca, i per no perdre informació i tot aquest patrimoni cultural. Per exemple en aquests moments l’equip del Bulli i el Ferran Adrià treballen entre d’altres temes en una Bullipedia, una Viquipèdia del món de la cuina, amb tot el saber culinari i la història del Bulli disponibles per a tothom qui vulgui consultar-ho i fer ús.
    Voldria destacar també el documental de Gereon Wetzel que es va estrenar aquest divendres als cinemes del nostre país: El Bulli: Cooking in Progress i que recull en format documental (sense veu en off) la feina de treball al Bulli. I com diu el propi Ferran Adrià la creativitat només és fruit de molta feina (hores de treball) i tècnica (perfeccionada amb la experiència) i que finalment et porta a la millora continuada i la excel·lència de la cuina. I aquest és l’enllaç d’aquesta notícia:
    http://www.lavanguardia.com/cine/20120330/54279087202/ferran-adria-vivo-entrevista.html
    http://www.lavanguardia.com/cultura/20120326/54277943321/adria-prepara-bullipedia.html

    • Benvolguda Cuina Cinc! D’entrada felicitar-te pel teu Bloc que m’ha semblat força interessant i fet per una persona que s’estima la gastronomia. l el teu post sobre la exposició actual al Palau Robert del Ferran Adrià m’ha semblat absolutament immillorable, per la gran quantitats d’enllaços, informació, comentaris, vídeos…. Fantàstic. He fet una ullada al vídeo del muntatge de la expo (no l’havia vist encara) i com sempre ha estat una experiència a l’alçada de tot el que fa el Ferran Adrià. I em farè també seguidor del teu interessant Bloc!
      També estic d’acord amb tu amb la idea de veure la taula com a espai de diàleg per poder enraonar amb els teus convidats i també m’agafo (amb el teu permís) aquesta idea del sisè sentit: la participació del raonament i la reflexió per permetre que entrin en joc d’altres respostes del comensal: la emoció, la sorpresa, la felicitat, el sesiggg..

  29. Moltes gràcies, Yoga Tagari.
    A vegades penso que tots els posts tenen ànima.
    No sabria quin tria a tots poso molta energia n’hi ha de molt especials.
    Gràcies per valorar-ho i per la teva opinió, al meu entendre “con fundamento” després de llegir el que has escrit.
    Em falten coses: l’about i sobre CC.
    De moment us deixo el resum de CC:
    un espai on compartir idees i encetar temes de diàleg sobre Cuina, gastronomia, receptes, productes, tècniques i reflexions. Aquesta bitàcola ha començat el 29 d’octubre de 2011. No soc professional de la cuina.
    Salut i Bon profit!!

    • Doncs ho sento, però al pas que vas acabaràs per fer-te una professional de la crítica gastronòmica. Al teu blog es pot veure per sobre de tot molta feina, moltes dades i passió per la gastronomia. Estas enganxada a aquest món.
      En el meu cas a banda de fer comentaris sobre gastronomia (també una de les meves passions) faig sobre d’altres temes: còmic, història, ciències socials, i sempre deixo un petit espai per d’altres temes que trobo interessants. Espero fer-me habitual també del teu blog!. I si és possible podríem visitar conjuntament la expo del Ferran Adrià, ja que tu la coneixes perfectament i jo encara la tinc pendent. Salut!!

  30. Bones TogaYagari,
    Moltes gràcies pels teus comentaris. Una visió global de la vida des de diferents àmbits resulta molt més entenedora.
    A l’exposició de elBulli es pot veure la relació amb diferents disciplines:la música, l’art, larquitectura, etc,
    Gràcies, també, pels teus ànims.
    Per fer l’entrada de l’exposició de elBulli vaig anar 4 vegades almenys!!
    Sens dubte una exposició per gaudir!
    He llegit articles, llibres, i moltes altres coses.
    També pots veure coooking in progress a preu de dia de l’espectador i moltes altres propostes.
    Gràcies de nou i Salutacions

  31. Ahora mismo se puede visitar una exposición del bulli en paseo de gracia con diagonal.En el palau Robert. No la he visto pero tiene buena pinta.ciao!

  32. Vaig poder parlar una petita estona amb el Ferran Adrià al Saló del Manga d’aquest darrer cap de setmana a Barcelona abans de la seva classe magistral amb el cuiner del Mibu, Hiriyoshi Ishida. Un altre gran geni creador de la cuina japonesa. Una experiència molt positiva, enriquidora i interessant per mi! Ràpidament li vaig comentar la feina que fem al Bibarnabloc i de seguida va tornar amb els periodistes i els seus convidats japonesos. Però van tenir temps per un petit record fotogràfic que voldria compartir amb tots vosaltres! Impresionant!!!

    Ferran Adrià i Toga Yagari

     

    • Hola Cuina Cinc,

      Per gestionar els comentaris utilitzem un filtre d’spam que neteja els cents de missatges publicitaris que arriben diàriament, però a vegades té algun error. Disculpa les molèsties, hem publicat el teu comentari recuperat de l’spam.

      Gràcies i fins aviat !!!!!

  33. Imprescindible. I per qui vulgui anar encara una mica més enllà, recomano el llibre de Xavier Moret “El Bulli desde dentro” (2007.ed RBA).

  34. Sort amb la teva resposta Miguel Angel i no t’oblidis d’omplir el formulari. Recorda que la 45a edició del Festival Internacional de Jazz de Barcelona comença aquest pròxim 19 d’Octubre i, que tens tot aquest mes d’Octubre per enviar missatges al Bibarnabloc!

  35. Un gran profesional i persona que no ha perdut mai la il.lusio per aprendre cada dia i compartir amb els demes

  36. Sense cap mena de dubte es tracta d’un gran professional i un autèntic emprenedor infatigable. Han estat dos anys de reflexió després del tancament de “El Bulli” i, ara diu el Ferran Adrià que finalment tot encaixa. La Bullipedia està prenent forma amb la col·laboració de la U.B., el M.I.T. l’Univesitat de Harvard, aquest gran banc de dades que recopila amb molta cura l’antic equip de “El Bulli” i, que tracta de ficar ordre en tot el coneixement sobre la gastronomia occidental, amb l’ajuda de la comunitat científica, les escoles de negocis i d’hosteleria… També va seguint el seu curs El Bullifundation, el campus de 6.000m2, el futur centre interdisciplinar, expositiu, creatiu i sense regles que parlarà i investigarà sobre la gastronomia.

    Ara el Ferran Adrià acaba d’inaugurar a Nova York la mostra “Notes de creativitat” en el Drawning Center, dedicat al dibuix en diàleg directe amb l’arquitectura, la ciència…
    I per finalitzar comentar que el Ferran Adrià serà el proper artista convidat a l’estand de El PAÍS a la propera Fira Internacional d’art contemporani (ARCO), aquest pròxim 19 de febrer de 2014. Exhibirà més de 200 documents i dibuixos inèdits realitzats els darrers anys pel cuiner, com petits acompanyaments a la seva recopilació gastronòmica i per altra banda més de 60 oleos en petit format que recorden l’austeritat i primitivisme de Basquiat i imagina l’evolució de la humanitat en aquest cas entorn del món de la cuina.

  37. Molt bé la informació de l’entrada, m’agradaria afegir, que també existeix la Fundació Alicia, gestionada per ells també, que es dedica a innovar i fer recerca en el món de la cuina, no només d’autor si no també en textures i gustos per a gent amb dificultats per menjar, per exemple. Val la pena donar-hi un cop d’ull.
    http://www.alicia.cat/ca/

  38. Gràcies pel teu comentari sobre el Ferran Adrià i sobre la tasca investigadora de la Fundació Alícia. Vaig poder visitar les seves instal·lacions i vaig comprovar de primera mà la feina tan important que realitzen de difusió també pel públic en general, interessat en el món de la cuina i de l’alimentació. Una experiència molt agradable i recomanable per tothom!
    La Bullipedia, la futura enciclopèdia web, creada pel Ferran Adrià començarà a ser una realitat de la mà de 80 professionals dirigits pel cuiner des d’una antiga fàbrica de Barcelona, i que funcionarà com un laboratori de selecció i classificació d’aliments, utensilis i tècniques de cuina. El cuiner fa una aposta pel coneixement i per tractar a fons la part teòrica de la cuina per elaborar aquesta gran enciclopèdia de les dimensions de la Bullipedia.
    També aprofito per felicitar al Ferran Adrià aquest 14 de maig, dia del seu aniversari!

  39. Felicitats pel bloc i gràcies per totes aquestes informacions! Vaig visitar la Fundació Alícia a Sant Benet i vaig comprovar que realment és un espai molt interessant!

  40. Ferran Adrià és un geni, com ho va al seu moment Picasso o Dalí. Que es pot dir d’aquest grandíssim cuiner i creador de noves sensacions pel paladar.
    Un plaer poder gaudir de la seva fundació Alícia. No us perdeu la visista, un lloc amb història i que fa història.

  41. La Fundació Alícia és un espai de visita obligada per totes les persones interessades en temes gastronòmics,en el món de l´alimentació, la nutrició, les noves tecnologies aplicades en aquest camp… L’entorn és únic i a més a més podem visitar l’entorn i el Monestir de Sant Benet de Bages i el restaurant La Fonda amb les seves reinterpretacions de la cuina catalana, que dintre de la seva qualitat preu, és molt recomanable per qualsevol que vulgui una experiència gastronòmica visitant tots els espais comentats anteriorment, sense perdre l’economia de vista.
    Estic d’acord també amb tu Mercè LL, considerant al Ferran Adrià un geni. És un visionari que ha revolucionat la cuina contemporània. Potser dintre d’uns anys tindrem tots una perspectiva millor del seu geni i creativitat i, el tindrem encara en un lloc de més consideració i respecte del seu legat, que per altra banda no para mai de créixer!

  42. Gràcies per totes les recomanacions i per la fantàstica tasca de les Biblioteques en la divulgació de l’art i la cultura en totes les seves vessants! Un goig poder-ho compartir. Endavant!

  43. Moltes gràcies per la seva felicitació i per compartir-ho amb tots nosaltres! Les biblioteques depenen dels usuaris per la seva existència! Això ens fa seguir amb més força!

  44. És el primer cop que visito el bibarnabloc i estic amb moltes ganes d’investigar per articles com aquest.

    Gràcies!

  45. Me agrada mucho el mundo gastronómico y Ferran Adrià, es sin duda alguna, un referente en ese ámbito.Es bueno poder acceder a material a través de la Biblioteca.Gracias!!

  46. Toga Yagari, dius que t’agradaria conèixer el crack del Ferran Adrià… Doncs, qualsevol dia tindràs l’ocasió!!
    Resulta que ara té el Bullilab al carrer Mèxic, a tocar de Plaça Espanya. Jo me’l vaig creuar un dia, ell caminant -potser anava al Mercat de Sant Antoni (?)- “tot campechano” amb una motxilla a l’esquena i vestimenta casual total. Sense presumir d’estrelles Michelín a la solapa 😉

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.