Davis, Lindsey
La plata de Britania
Barcelona: Edhasa, 2003
Marco Didio Falco, cràpula impenitent, amb ínfules de poeta, investigador privat per lliure fins que és reclutat per l’emperador Vespasià com a informant, reconvertit en pare de família exemplar per la seva estimada Helena Justina, veritable cap de la llar.
Aquest cínic incansable, dissolut, busca-raons i exlegionari va ser creat per Lindsey Davis , l’any 1989, a La plata de Britania, en la que esdevindria la primera novel·la d’una llarga sèrie d’aventures protagonitzades pel Falco i la seva colla de seguidors, entre família, amics i enemics, un grup heterogeni amb un punt de malícia, on caben un pare estafador, una mare dominant, un cap sibil·lí, una esposa patrícia, un gos guardià …
Les aventures de Falco transcorren durant l’època de Vespasià a l’antic Imperi romà, les seves investigacions el duen arreu de l’Imperi, des de Roma, passant per Grècia, Hispània, Mauritània, Egipte, Judea i altres.
En època de l’Imperi romà on ens situa Davis, és un moment on els mals dels nostres dies són presents d’una forma no gaire diferent a com ho vivim avui dia, delinqüència, corrupció, les intrigues polítiques, les màfies, Falco haurà de fer front a un munt de problemes tant professionals com personals que el portaran al llarg dels diferents llibres a evolucionar des d’una vida dissipada sense obligacions vivint als suburbis de Roma fins a un barri amb classe, en què és un “respectat” professional amb una família per alimentar.
Davis ens presenta un personatge murri, que tot ho veu a través d’un cristall que no és precisament de color rosa, amb una prosa plena d’un humor negre i sorna, amb una documentació històrica acurada, amb intrigues i trames que ben bé podrien investigar altres investigadors més moderns, però el que sí que heu de tenir clar és que les seves novel·les són bons relats policíacs, tenen tots els tòpics del gènere, això sí, ambientats en una època que per llunyana que ens sembli no ho és tant.
En general els seus llibres, narrats en primera persona, van augmentant el ritme narratiu conforme avança la trama i quedes atrapat, com una mosca a la mel, fins al final. Tots els llibres de la sèrie es poden llegir de forma independent
Per si algú té ganes de veure un vídeo divertit, vet aquí una recreació de la presa de Jerusalem per part de Vespasià i el seu fill Tito, en versió Playmobil.
Per últim aquests són els títols en els quals Davis, ha fet protagonista central i narrador Falco. Actualment n’hi ha dinaou traduïts al castellà i el vintè títol ha estat publicat en anglès però no traduït.
La plata de Britania (The Silver Pigs, 1989)
La estatua de bronce (Shadows in Bronze, 1990)
La venus de cobre (Venus in Copper, 1991)
La mano de hierro de Marte (The Iron Hand of Mars, 1992)
El oro de Poseidón (Poseidon’s Gold, 1993)
Último acto en Palmira (Last Act in Palmyra, 1994)
Tiempo para escapar (Time to Depart, 1995)
Una conjura en Hispania (A Dying Light in Corduba, 1996)
Tres manos en la fuente (Three Hands in the Fountain, 1996)
¡A los leones! (Two for the Lions, 1998)
Una virgen de más (One Virgin Too Many, 1999)
Oda a un banquero (Ode to a Banker, 2000)
Un cadáver en los baños (A Body in the Bath House, 2001)
El mito de Júpiter (The Jupiter Myth, 2002)
Los fiscales (The Accusers, 2003)
En busca de infamia (Scandal Takes a Holiday, 2004)
Ver Delfos y morir (See Delphi and Die, 2005)
Las Saturnales (Saturnalia, 2007)
Alejandría (Alexandria, 2009)
Nemesis, 2010
2 Comments
Superchulo el video de los playmobil. Muy original y ben trobat.
Aquest llibre es molt bo! Si voleu coneixer una mica mes del Imperi Romà es molt recomenable perque et fa sentir-lo molt proper i reial