Carranza, Maite. Paraules emmetzinades. Barcelona : Edebé, 2010
La Bàrbara Molina va desaparèixer quan tenia 15 anys. Quatre anys després, la seva millor amiga rep una trucada. A partir d’aquí es desencadena una historia plena de misteris, de pors i de traïcions.
Maite Carranza, autora de més de 40 novel·les entre les que destaquen Màgia d’una nit d’estiu i la trilogia La guerra de les bruixes, aborda, en aquesta obra el tema dels abusos i maltractaments sexuals infantils. “Un tema arriscat per a la literatura juvenil”, apunta.
Paraules emmetzinades és la crònica d’un dia trepidant, a contrarellotge, protagonitzat per persones pròximes a Bàrbara Molina. La Núria Solís, la seva mare qui no aixeca cap des què va desaparèixer la seva filla, els seus oncles, que lluiten perquè la Núria es refaci, el seu pare, que intenta passar pàgina, els seus germans bessons, l’Eva, la seva millor amiga, i el subinspector Lozano, que veu arribar el dia de la seva jubilació sense poder resoldre la desaparició de la Bàrbara, el seu únic cas sense tancar.
És una novel·la coral, narrada des dels punts de vista de la Bàrbara, la Núria, l’Eva i en Lozano, on l’autora manté la intriga sobre la identitat del segrestador fins que arriba el moment de desvetllar-lo. Havent-hi diversos sospitosos, el lector no té la sensació d’haver-ho previst abans.
Paraules emmetzinades és una novel·la realista i molt dura on la Maite Carranza ens explica sense cap tipus de sordidesa ni detalls escabrosos una història d’abusos sexuals i del complex procés de manipulació i destrucció que els maltractadors utilitzen per desactivar les defenses de les víctimes.
Maite Carranza va començar a pensar en Paraules emmetzimades arran de les notícies sobre els casos de les austríaques Natascha Kampusch tancada en un zulo durant 8 anys i Elisabeth Fritzl, retinguda durant 24 , pel seu pare, amb qui va tenir set fills.
A l’hora d’escriure el llibre, va comptar amb la col·laboració dels Mossos d’Esquadra, psicòlegs, víctimes i amb la Fundació Vicki Bernadet, especialitzada en l’ajuda i atenció als afectats.
Amb aquesta novel·la, Maite Carranza ha aconseguit el XVIII Premi Edebé de Literatura Juvenil i el Premi de la Crítica Serra d’Or 2011 en la categoria Juvenil, ( just 25 anys després de rebre’l per primera vegada amb la seva primera novel·la “Ostres tu, quin cacau!”.
Pots consultar el bloc de la Maite per saber l’opinió d’alguns dels lectors del llibre, seguir la seva obra i assabentar-te de que, recentment s’ha editat una nova edició per adults què, al igual que en la edició holandesa, ha mantingut la mateixa portada.
Unes 5 hores…
BONA LECTURA!
5 Comments
La Maite Carranza hi serà el proper 28 de novembre a les 18.30 h a la Biblioteca Francesca Bonnemaison per parlar d’aquesta novel·la amb la gent del club de lectura Veu de dones. En una sessió que raurà oberta a tothom que hi vulgui assistir.
Maite Carranza avui és Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.
Sumant-se al XVIII Premi Edebé de Literatura Juvenil alde la Crítica Serra d’Or 2011 també en la categoria Juvenil. Miréu avui el bloc de la Maite http://blogcat.maitecarranza.com/. Està, com no podia ser d’altra manera, molt i molt orgullosa. Llàstima no poder estar a la xerrada, Brausen. Espero que la feliciteu en nom de tots. S’ho mereix.
M’ha encantat aquest llibre. No he pogut parar de llegir-lo i en cada pàgina la pell se’m posava de gallina. És realment molt recomanable!!
Maite Carranza i Pilar Polo, psicòloga de la Fundació Vicki Bernadet, hi seran dimarts 22 de maig a les 19h a la Bib. Bon Pastor parlant sobre ‘Trencant silencis. Parlem de l’abús sexual infantil’.