Yates, Richard
Revolutionary road
Barcelona : Proa, 2008
Yates, Richard
Vía revolucionaria
Madrid : Alfaguara, 2008
Frank i April Wheeler són un matrimoni jove que, a primera vista, semblen portar una vida feliç i acomodada. Intel·ligents i sensibles, viuen amb els seus dos fills a una bonica casa a la via Revolucionària (ironia de l’autor), en una àrea residencial a prop de Nova York. Ell treballa a una important companyia de la ciutat, i ella compagina la dedicació com a mestressa de casa (són els anys 50) amb la passió pel teatre. Però, tot i això, estan profundament insatisfets. Tenen unes aspiracions tan altes, viure a París i triomfar en la literatura, que acabaran sent la seva perdició quan se n’adonin de la magnitud de l’autoengany.
Tot i que al principi menyspreen la vida burgesa dels seus amics i veïns, en Frank es va fent més conformista davant les bones perspectives professionals. Per a frustració de l’April, ell comença a postposar de forma indefinida la que fins ara era la seva vida ideal. Això desencadena una espiral d’incomunicació i conflicte entre la parella, incloent-hi infidelitats per ambdues parts. La notícia del nou embaràs d’April, que ella percep com una condemna a quedar-se per sempre atrapada en un present sense futur, acaba per provocar la tragèdia.
Escrivint en una prosa nítida i àgil, amb un punt d’ironia però també una profunda empatia vers els seus personatges que de vegades resulten irritants pel seu egoisme i esnobisme però amb els quals és impossible de distanciar-se emocionalment, l’autor dibuixa un retrat d’il·lusions trencades, d’esperances falses i d’alienació (sobretot femenina). El retrat d’una època i d’una generació que, rebutjant el conservadorisme de l’època, va plantar la llavor dels moviments contestataris de la dècada dels 60.
Considerada unànimement l’obra mestra de Yates, va ser el seu debut literari el 1961 i va ser nominada al prestigiós National Book Award, tot i que la seva carrera comercial posterior va ser molt desigual, amb temporades en què es va estar descatalogada. La seva anàlisi incisiva del costat fosc del somni americà i del conformisme dels anys 50, situen l’autor a l’alçada d’alguns dels seus il·lustres coetanis, com John Updike i John Cheever.
La influència de la novel·la (es pot veure fins i tot a sèries com Mad Men) i la seva reivindicació han anat a més al llarg dels darrers anys. El 2008 el director Sam Mendes (American Beauty) va adaptar el llibre a la pantalla gran, de forma molt fidel, amb Leonardo di Caprio i Kate Winslet com a parella protagonista. Sobre l’autor podeu saber una mica més gràcies a aquest vídeo:
3 Comments
Vaig veure el film i em va agradar però també em va deixar una sensació d’amargor molt gran. Aquestes vides que porten els protagonistes, sense decidir-se mai a fer realitat els seus somnis o almenys asumir que no es podran acomplir i ser feliços d’altre manera…
No he llegit el llibre però em sembla que el film reflecteix molt bé l’atmosfera de l’obra original. Di Caprio i Winslet són una gran parella!
La pel·lícula està molt bé i, (com es diu més amunt) les interpretacions són extremadament bones. Tot i així, trobo que el llibre desprèn una desesperació que la pel·lícula no acaba de representar tan vivament. La psicologia dels tots els personatges està molt ben definida al llibre i tot l’ecosistema de Revolutionary Hills és perfectament imaginable avui dia. Val la pena llegir-lo!
És d’aquells llibres què no et deixen indiferents. I crec què, per desgracia, avui dia hi ha moltes persones que s’assemblen al matrimoni protagonista.