Us heu adonat que molts dels detectius que protagonitzen la novel•la negra són autèntics gurmets? O que molts assassins de la literatura i el cinema amaguen ingredients letals a les seves receptes?
La periodista argentina Raquel Rosemberg presenta a alguns dels detectius més famosos des de l’òrbita culinària. El Pepe Carvalho de Vázquez Montalbán , l’Hercule Poirot d’Agatha Christie, el Montalbano d’Andrea Camilleri o el nostre estimat Sherlock farceixen les pàgines d’aquest llibre amb les seves receptes més estimades.
Boeuf Bourguignon
Per fer-lo Madame Maigret feia una marinada amb 2 porros, 2 pastanagues, 2 cebes i 1 fulla d’api, tot ben picat, 3 dents d’all ben picats, 1 bouquet garni, sal i pebre i una ampolla d’un bon vi de la Bourgogne. Una vegada tenia la mescla, afegia 800 g de carn a daus i la deixava marinar 48 hores. Després, escorria la carn, l’enfarinava i la salpebrava a una paella amb oli. Afegia la marinada i 150 g. de cansalada salada i la cuinava unes 3 hores i mitja, a foc lent. A part, pelava cebes petites (o de vegades, xampinyons) que afegia al guisat i ho cuinava 15 minuts més. (Els Maigret, com bons gourmets, acompanyaven sempre el plat amb el mateix vi que havien fet servir a la cocció).
Les assassines fan servir les seves receptes per amagar els seus crims o com a mitjà per aconseguir els seus fins. La cicuta, la mandràgora, la belladona o l’arsènic esdevenen l’ingredient secret per pair un bon àpat. Recordem especialment la xocolata desfeta de Mica a Gracias por el chocolate de Claude Chabrol. Un bon dinar sempre és també el marc idoni per segellar tractes criminals. La família (màfia) menja unida a l’entorn d’uns bons espaguetis de la mamma i planeja la seva particular vendetta. Un bon plat de porc agredolç sempre ajuda a la família Chen a Agridulce de Thimoty Mo.
Us deixo amb un dels còctels mítics del gènere negre, el gimlet del detectiu Marlowe. Bon profit! (si el podeu pair)
Guia de lectura BCNegra12. Biblioteques de Barcelona:
2 Comments
A destacar, en la mateixa línia, el bloc “gastronomia negra y criminal” http://gastronomianegraycriminal.wordpress.com/ amb receptes, bars i restaurants.
Probeu a fer els tomaquets farcits de l’Adrianí, la dona d’en Kostas Jaritos.
Molt bon bloc el que recomanes, Escamillo. També de la mateixa autora és interessant Manual práctico de cocina negra y criminal i com a colofó tenim Markàris amb els famosos musclos de la llibreria Negra y Criminal de la Barceloneta.