Receptes per arribar a final de mes - Enriqueta Mercadé

Receptes per arribar a final de mes - Enriqueta MercadéMercadé, Enriqueta. Receptes per arribar a final de mes. Badalona: Ara Llibres, 2008

A taula! Què hi ha avui per sopar? Doncs una bona verdura, fresca, del temps i BARATA. D’això es tracta: d’un menjar sa però barat. La primera pàgina d’aquest llibre ho diu ben clar: necessitem un decàleg per a èpoques magres que inclou guardar les restes i aprofitar-les, cuinar per a més d’un dia, saber congelar i descongelar, etc. Quines receptes són recomanables? Posem fil a l’agulla: ens cal tornar a repensar receptes com les famoses torrijas castellanas, en què s’aprofita el pa sec, o bé l’escudella, tan bona, i els llegums cuits, bé de preu, o les llenties llavors ben cuinades.

Hi ha sopes a les quals no cal afegir mil ingredients. La sopa de menta només porta pa sec, fulles de menta i oli d’oliva. Cal tastar també les verdures al forn: amb carxofes, espàrrecs, pebrots, albergínies i xampinyons. Són plats fàcils de preparar i de gran qualitat alimentària. La famosa fideuà és un plat de primera magnitud i que no resulta car, incloent-hi que és un plat de la casa.

Amanida de formatge
Amanida de formatge

No ens han d’estranyar aquests principis culinaris que algú erròniament definiria de “pobre”, però sí cal destacar que hi ha bibliografia més autènticament de supervivència en el mercat com ben bé saben els grecs. El llibre de Recetas contra el hambre és un mostra palpable d’aquests temps.

No hi ha tampoc entrecots, en aquest receptari, però sí estofats boníssims, pollastres rostits o amb salses de saborosa textura, com el pollastre amb poma i curri. Qui no resta satisfet de menjar de postres un flam de cafè o una compota de poma? Fins i tot l’autora proposa menús per a sorprendre amics com aquest: el primer plat és una amanida de fruita, de segon hi ha llom amb poma i formatge al forn i, per postres, taronges amb canyella.

Val a dir que en temps de crisi també és època de dinars amb tàper. Tot plegat fa pensar que no podem acabar aquest article sense recomanar-vos un llibre que tracti d’aquest tipus de dinar que sovint també és econòmic i ràpid:

Dinars de tàpers. Ana ParelladaParellada, Ada. Dinars de tàper: trucs i receptes per a menjar bé a la feina. Barcelona: Mina, 2005

I no us oblideu dels entrepans, que, sens dubte, són un reclam de primer grau en el nostre receptari. Hi ha diferents tipus de pa al mercat, com és el pa d’oli, pa integral alemany o el pa d’espelta, sense oblidar el nostre boníssim pa de pagès. El pa amb tomàquet acompanyat d’un bon fuet  serà sempre un plat ben acollit per tots els comensals.

I ja que entrem de ple en el tema de la crisi, us comento que el Banc d’Aliments té intenció de fer dues crides anuals per a la recollida d’aliments com la que van engegar cap a finals de l’any passat. El següent vídeo és l’entrevista al director del Banc d’Aliments a TV3 3/24 a l’abril d’enguany.

3 Comments

  1. Vaja, un tema molt interessant i un post genial Edmund!. Penso donar una ullada tant al llibre de les receptes (sopa de menta????? no l’havia sentit mai) com al del menjar de tàpers (que per aquí a la feina he sentit que està molt bé).

  2. Pinta molt bé el llibre de receptes per menjar bé a la feina. Sembla que no però per menjar de túpper se t’acaben les idees i ja no saps ben bé què prerarar. Si més no, sovint em passa que no sé què cuinar per demà. ¡Gràcies per la recomanació!

  3. Jo tinc el llibre de “dinars de tàper” i haig de dir que és un bon llibre… amb unes receptes fantàstiques, molt ràpides de fer i boníssimes a més de sanes, pels que treballem fora de casa i tenim poc temps per cuinar però volem menjar bé!!!!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.