Finn Herman - Mats LeténLetén, Mats. Finn Herman. Barcelona: Libros del Zorro Rojo, 2009.

A continuació us proposem un divertit àlbum il·lustrat. Una pomposa senyora es dirigeix a comprar el menjar de la seva mascota -un rèptil anomenat Finn Herman-, però en veure les llàgrimes del cocodril, no pot estar-se de portar-lo a passejar amb ella fins la carnisseria. La “mama”, tal i com s’autoanomena la mare de la “criatura”, es desfà en moixaines i atencions envers el seu petit, ja que sembla que el món pot resultar hostil per al seu adorable Finn.

Al seu pas es van creuant: un ànec, un gat, un gos, un nen, un elefant i un senyor amb el barret groc….i Nyam! El nostre protagonista se’ls anirà cruspint a tots sense immutar-se, i -vet aquí la gràcia i complicitat amb el lector- sense que la seva mestressa se n’adoni. Tota una paradoxa, ella està tan ocupada en què la seva mascota estigui sana i estalvia, que no pot ni sospitar que pugui resultar un perill per als altres.

Les proporcions de l’àlbum van canviant per mostrar allò que vol en cada moment. Hi trobem fulls desplegables i d’altres tallats en terços. A mida que Finn Herman es va menjant a qui es troba pel camí, anirà engreixant fins aconseguir unes mides considerables. Tant és així, que les darreres pàgines del llibre han d’obrir-se per tal que el protagonista hi càpiga. Val a dir que a la cultura danesa no varien les versions segons el destinatari: als infants no se’ls oculta la cruesa d’algunes situacions de la vida.

La il·lustradora, però, és benèvola amb nosaltres i al final del conte fa una proposta al lector: si troba massa forta la història, és a dir, “si et fan llàstima” tots els personatges que s’ha menjat el cocodril, l’autora ens proporciona unes tisores per poder rescatar als personatges que han acabat dins la panxa de l’animal. Si, pel contrari “et fa llàstima un cocodril anomenat Finn Herman”, diu Hanne Bartholin, ens dóna l’opció d’agafar una agulla i un fil de cocodril. Així que ja sabeu, vosaltres trieu a qui salveu!

6 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.