CURS DE FEMINISME PER MICROONES Natza Farré

CURS DE FEMINISME PER MICROONES Natza Farré

FARRÉ, Natza
Curs de feminisme per microones

Ara Llibres, 2016


 
Fa molts dies que hem deixat enrere el 8 de març, però hi ha qüestions que per la seva gravetat haurien d’estar sobre la taula tots els dies de l’any. És l’objectiu de llibres com Curs de feminisme per microones, que fa un repàs del masclisme encobert en tots els àmbits de la vida quotidiana: el mercat laboral, l’educació, la llengua, els mitjans de comunicació, la política… I ho fa des de l’humor i la ironia que caracteritzen la periodista Natza Farré, fet que és molt d’agrair ja que les reivindicacions i les lluites sempre és millor afrontar-les amb un somriure.

Amb un llenguatge molt directe i sense embuts, el llibre combina rigorositat -a través de nombroses dades i exemples sobre les discriminacions que pateixen les dones- amb brevetat: només 170 pàgines. S’estructura en quatre nivells: bàsic, elemental, mitjà i alt, i al final de cada nivell hi ha preguntes que ens conviden a la reflexió sobre com vivim les diverses qüestions tractades en la nostra pròpia vida. No seria doncs un llibre de capçalera per a feministes declarades, però si un bon manual d’introducció per a neòfits. I, sobretot, és una crida a fugir de l’immobilisme i passar a l’acció: “Ser feminista és una amenaça. Perquè el que proposa és trencar amb l’ordre establert. Ser feminista i ser dona és inevitable. Perquè no es pot formar part d’un col·lectiu sobre el qual pesen tantes injustícies i no protestar enèrgicament.”, afirma Farré.

L’autora apel·la, d’una banda, a les dones que creuen que ja han assolit els seus drets, per fer-les veure que encara queda un llarg camí per recórrer, i de l’altra, als homes, als quals també demana la seva implicació.
 

Molts dels homes amb qui he comentat la necessitat de continuar defensant el missatge feminista s’han espantat.(…) Molts d’ells poden assistir a manifestacions en contra del racisme o fins i tot ballar el dia de l’Orgull Gai per sentir-se megapropers a les causes minoritàries. Però aquests homes no hi són quan hi ha una manifestació a favor dels drets de les dones o a favor de l’avortament lliure i gratuït.

 

Podrem estar-hi d’acord o no, però sens dubte Natza Farré no deixarà ningú indiferent amb aquest manual de feminisme, perquè ens parla des d’una perspectiva propera: la d’una dona de mitjana edat que ens explica discriminacions i situacions incòmodes que ha viscut en la seva pròpia pell. En aquest sentit, no és un fenomen aïllat. Observem com en els darrers anys han sorgit moltes veus femenines que han decidit posar per escrit les seves experiències personals en aquest àmbit, com per exemple l’actriu Leticia Dolera amb Morder la manzana, la periodista de TV3 Ariadna Oltra amb Sóc feminista i no ho sabia, Bel Olid amb Feminisme de butxaca, o l’actriu i traductora Cristina Genebat amb Som iguals o no?.

I continuant amb lectures sobre feminisme a tenir molt en compte, Farré ens recomana Tothom hauria de ser feminista, de la nigeriana Chimamanda Ngozi Adichie. A Suècia han decidit que serà lectura obligatòria per a tots els estudiants de 16 anys. No estaria malament que a Catalunya, també ho fos aquest Curs de feminisme per a microones.

Natza Farré s’autodefineix pessimista d’origen i persistent d’adopció. Actualment és col·laboradora en diversos mitjans de comunicació i s’ha convertit en un referent del feminisme. Ha rebut el Premi de Comunicació no Sexista 2019 i acaba de publicar Que no t’expliquin contes, amb què juntament amb la il·lustradora Gal·la Pont transformen l’imaginari del contes clàssics.
 

1 Comment

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.