Candel, Francesc
Els altres catalans.
Barcelona: Edicions 62, 2008
Candel, Francesc
Los otros catalanes
Barcelona: Península
Aquest 2014 es commemoren els 50 anys d’Els altres catalans, assaig periodístic i estudi sociològic en què Paco Candel (Casas Altas, Racó d’Ademús, 1925 – Barcelona, 2007) analitzava el fenomen migratori dels barris marginals de la Barcelona dels anys seixanta. A la contraportada de la primera edició hi deia:
“Als barris extrems de Barcelona, als suburbis, a Verdum, a la Trinitat, a Can Tunis, quants catalans hi ha? Hi ha una barriada, com la de les Cases Barates, on pràcticament no hi ha cap català de soca-rel, i això passa també a tots els nuclis industrials del país. ¿Segueixen essent Catalunya, aquests llocs? ¿Són catalans, llurs habitants? Això, tots ens ho hem preguntat més d’una vegada. Només Francesc Candel hi ha donat l’única resposta vàlida, duent-nos el testimoni directe de la gent, dels ambients, dels problemes i de les inquietuds d’aquesta Catalunya suburbial de la qual ell mateix forma part: un món en què es perfila una decisió de futur encara incerta. En resum: el clar plantejament d’un gran problema col·lectiu que exigeix l’atenció de tothom.”
El barri on va viure Candel, el barri de La Marina de Port, ha canviat molt, en part gràcies als esforços per dignificar-lo de persones com ell. Però els problemes socials hi subsisteixen. Ara també n’hi ha, de catalans nouvinguts, i la lectura d’Els altres catalans no deixa de ser una font de coneixement extraordinària sobre convivència. Avui, però, no seré jo qui us en parli sinó la seva filla, la María Candel.
Us deixo, doncs, en mans de la María per a què us expliqui per què no us podeu perdre Els altres catalans.
Cuando me propusieron recomendar esta obra de mi padre pensé: ¿Por qué razón lo haría? Y me respondí que sería por distintos motivos.
Para abrir la perspectiva de lo que es un ensayo que huye de ser un mamotreto de cifras y biopsias en frío sobre un tema. En el que el autor ha investigado a fondo y cotejado lo que acostumbra a reflejar un estudio, pero sin caer en esa faz aburrida, carente de estilo, que a veces hace de informes interesantes un muro difícil de saltar. Seguramente pensó en personas de a pie a quienes no dejaría de interesar la problemática expuesta, a su vez que en el más exigente o docto lector a quien también complacería esta visión chispeante, que no te deja respirar, pero que te atrae desde un cierto tono novelístico del que no pudieras zafarte.
Por su humanismo. Ese querer desde todos los ángulos, todos, grandes y pequeños, agudos u obtusos, mostrarnos la complejidad, en su profundidad, de una sociedad en la que se encuentran y confrontan diversas culturas, ¡casi nada!. Es asombroso que la odisea de todos los pueblos que emigraron a Cataluña haya sido aquí expuesta con tanto afán y amor por el detalle. Manteniendo un pulso firme y ecuánime entre los que llegaron y los que estaban desde siempre.
Porque hay un montón de frases, opiniones, anécdotas, flashes, recuerdos y seres suficientes como para escribir mil libros más.
Y en especial por las encuestas a los niños del barrio, que aunque parezca fácil transmitir, nadie como mi padre nos las ofreció con tanta dulzura, desparpajo y descripciones insólitas en esta singular obra.
Alguien me habló una vez de que este libro era un símbolo. Creo que lo es, ya que apostó por el entendimiento y ahora sabemos que este empeño de sociedad única, y al mismo tiempo diversa, es un modelo para el mundo de la inmigración que pueda surgir, tanto hoy entre nosotros como en cualquier lugar.
Deseo que os entusiasme.
María Candel
Us deixo la guia de recursos de Francesc Candel: “Territori Candel”
I el vídeo:
Ah, i us recomano que rellegiu el fantàstic post que fa dos anys va escriure un company bibarnablocaire, Tyler Durden: “Tengo Candel, tengo Candel…”
1 Comment
Soy la hermana de Elena