Vander Zee, Ruth. La historia de Erika. Pontevedra : Kalandraka, 2005
A la meitat del capítol 9 de la sèrie Germans de sang, ambientada a la Segona Guerra Mundial, els soldats avancen pel bosc, quan de sobte s’aturen i veuen alguna cosa que l’espectador ignora. A la següent escena es veu un dels soldats corrent de tornada al camp base per avisar als seus superiors que han descobert alguna cosa. Quan el tinent li demana que és el que han trobat, el soldat no li sap respondre.
Mentrestant, l’espectador es pregunta què deu ser el que han trobat. El visionat de la sèrie és tant intens que un arriba a oblidar allò que encara no ha aparegut: els soldats s’acaben de topar amb un camp d’extermini, havia arribat el moment de l’alliberament de milers de persones.
Amb l’edició de La història de Erika és va commemorar el 60è aniversari de l’alliberament del camp d’extermini d’Auschwitz.
L’Holocaust es pot considerar com un dels fets més vergonyosos de la història de la humanitat, a vegades difícil d’explicar i d’entendre. La pròpia Erika explica la seva història a l’autora del llibre, una història plena de interrogants. La història de com la seva famíla la va llançar des d’un tren que els portava a la mort per salvar-li la vida.
El llibre destinat a conscienciar joves lectors d’entre 10 i 12 anys, utilitza un text curt però intens, amb frases contundents i amb molta força. Del text es desprèn també la incomprensió d’aquells fets a través de les preguntes que es fa la protagonista, preguntes sense resposta que van teixint la història del viatge que van fer els jueus cap als camps d’extermini.
Complement perfecte per al text és la il·lustració, obra del gran mestre Roberto Innocenti, els dibuixos en blanc i negre són d’un detall brutal proper a la fotografia, petits detalls en color que ressalten potser l’esperança, o potser la vida.
El llibre va obtenir excel·lents crítiques i algunes distincions, va ser seleccionat a Alemanya com un dels set millors llibres del 2004 i la revista Eselsohr, especialitzada en l’edició de llibre infantil i juvenil, el va considerar Llibre Destacat.
4 Comments
Hola Meggie, des de Kalandraka t’agraïm la teva ressenya de “La historia de Erika”. Un plaer llegir les referències que has fet amb Germans de sang i les teves paraules. La veritat és que amb aquets llibre es poden trobar també grans similituds amb el món del cinema, pels planos, l’us del b/n i els detalls de color.
Molt bones lectures!
La veritat és que trobo que els contes que es basen en algun fet històric contemporani són molt útils per apropar la història al públic infantil ja que a vegades els temaris escolars no s’apropen tant a aquestes èpoques.
Aquest llibre ès molt interessant perquè contè el testimonì de una noia que va ser salvada per la seva familia de ser arrosegada per un tren i la historia de la travessià dels jueus.
Us recomano el llibre il.lustrat “el diario de Anna Frank.”.
A la meva filla de 12 anys li ha agradat molt i m’en demana més d’aquest estil.
Gràcies per aquest recull de llibres m’apunto el d’Erika entre d’altres.