Mestre, Juan Carlos. La Casa roja
Madrid : Calambur, 2008.

Juan Carlos Mestre, nascut el 1957 a Villafranca del Bierzo (León) és poeta i artista visual. Considerat un “artista global” pel poeta Antonio Gamoneda, Mestre té més d’una vintena de llibres de poemes publicats, així com nombrosos llibres d’artista en els quals acompanya amb els seus gravats poemes de diversos autors. La seva col·laboració amb altres creadors i músics com Amancio Prada, ha estat recollida en diversos enregistraments discogràfics.

L’obra poètica de Mestre ha estat destacada amb diversos premis, i el seu darrer poemari, La casa roja, va ser reconegut amb el prestigiós Premio Nacional de Poesía (2009), atorgat pel Ministerio de Cultura a la millor obra de poesia publicada a Espanya.

La poesia de Juan Carlos Mestre s’escapa del poema imprès i el seu discurs, que destil·la lirisme a cada frase, parla de la màgia del llenguatge i dels poetes com a “legisladors de l’invisible”.

La màgia del llenguatge present a la La casa roja fa pensar a Mestre que “las palabras están hechas para construir la casa de la verdad, no para destruirla” i “acaso la poesía es el lenguaje de la delicadeza humana”.

La poesia per a Juan Carlos Mestre no parla des dels codis de la racionalitat, (no cal entendre el cant dels ocells per a gaudir de la seva veu), i veu el poeta “como un taxista que lleva a la gente adonde quiere ir, a vivir su propia vida”. Per Mestre “Un poema es una pequeña caja de  herramientas al servicio de la conciencia de los hombres. Es una mano tendida que nos conduce a ese misterio sin el cual no merecería la pena vivir”.

Aquí teniu les dos primeres estrofes del “Salmo de los bienaventurados” de La casa roja:

Bienaventurado el que a los cuarenta años aún no ha conocido la
recompensa y llama virtud al cordón de un zapato,
el hombre sin convicción que tumbado en la hierba pasa el día
durmiendo y discute sobre el esfuerzo con los saltamontes.

Bienaventurado el que soporta el préstamo de la verdad, el
excavado en piedra y el que construido en paja es
alternativamente señor de la nada y rey de un solo vasallo.

Aquí teniu dos vídeos amb una entrevista molt interessant a Juan Carlos Mestre emesa al programa “Silencio se lee”.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8QKlB8DU32w[/youtube]

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.