Plaga de palomas. El misteri i la màgia de Louise Erdrich.

Plaga de palomas - Louise Erdrich

Plaga de palomas - Louise ErdrichErdrich, Louise. Plaga de palomas. Madrid: Siruela, 2010

Erdrich, Louise. Plague of doves. New York: Harper Collins, 2008

Plaga de palomas comença amb una escena molt curta però realment colpidora: diferents membres d’una mateixa família (blanca) són brutalment assassinats pels trets d’escopeta d’un desconegut. Potser mogut pel sentit més elemental de la pietat només deixa amb vida el fill més petit, encara un nadó. Aquest terrible esdeveniment marcarà la vida dels habitants de la petita ciutat de Pluto, de majoria blanca, erigida al costat de la reserva índia de la tribu Ojibwe, a Dakota del Nord. Com heu pogut imaginar, les relacions racials entre totes dues comunitats, un dels temes centrals de la novel·la, no han estat mai idíl·liques i empitjoraran amb aquest succés.

Poc després dels fets, apareixen per casualitat a l’escena del crim quatre nois indis que sean automàticament culpats de la massacre. Com a càstig, són penjats per un grup de justiciers, però un d’ells aconsegueix sobreviure. Es tracta del peculiar Mooshum, que esdevindrà un dels personatges essencials per entendre les claus del misteri.

Passen els anys i els descendents tant de les víctimes com dels justiciers, blancs i indis, van creuant les seves vides i mesclant la seva sang. La major part de la història l’anirem coneixent de boca d’Evelina, de mare india i pare blanc, i néta de Mooshum. Destaca la seva tendra relació amb aquest últim, a qui anirà traient confidències i secrets de la família i del poble. Però, com és característic en l’obra d’Erdrich, la narració acaba adquirint una naturalesa coral a mida que més veus i punts de vista van enriquint la nostra perspectiva del què ha succeït. És una estructura de nines russes, d’històries dintre d’altres històries…

Louise Erdrich
Font: The New Yor Times - Persia Erdrich
La novel·la és un exemple perfecte del seu món narratiu de la seva autora, on es fa palès el seu coneixement de les tradicions orals, plenes de mitologia i màgia, dels pobles nadius, així com la seva gran capacitat per a la introspecció psicològica dels personatges i per a l’anàlisi social, que l’emparenten amb els grans escriptors nord-americans que la precedeixen. De fet, la geografia de Pluto o Argus i de les reserves dels Ojibwe que apareixen a gairebé totes les seves novel·les ha estat comparada amb el mític comtat de Yoknapatawpha de William Faulkner.

Amb aquesta història de crims i càstigs, de venjances, d’amors impossibles i odis eterns, de perdons, de mentides, secrets i mitges veritats, de complexes genealogies i molt més, Louise Erdrich va crear un dels seus llibres més aconseguits. Obscura però alhora plena de tendresa i humor, Plaga de palomas és un hite més dintre de la sòlida carrera de la seva autora, que va iniciar el 1985 amb la magnífica Filtro de amor. En l’actualitat l’editorial Siruela està editant bona part de la seva obra, tant la més recent (El coro de los maestros carniceros, El juego de la sombra) com les primeres novel·les (La reina de la remolatxa). Esperem que així més lectors al nostre país s’apropin a una autora que al seu país natal compta amb el beneplàcit de la crítica i amb un èxit comercial considerable.

En aquest vídeo podeu veure una entrevista al programa de Bill Moyers, de la televisió pública nord-americana (PBS):


 

2 Comments

  1. Sembla una novel·la molt interessant, també durilla, però crec que valdrà la pena començar a llegir alguna obra de l’autora.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.