La lluita contra la corrupció

inuts de lectura
Las redes de la corrupción - Peter Eigen

Las redes de la corrupción - Peter EigenEigen, Peter. Las redes de la corrupción: la sociedad civil contra los abusos de poder
Barcelona : Bronce, 2004

 
La corrupció és un abús de confiança que té el seu vessant més significatiu en els afers públics. De fet uns actors escollits per sufragi universal que representen a una societat civil fan un ús incorrecte de les seves funcions.

Aquestes assoleixen conceptes ben coneguts:

PREVARICACIÓ – delinquir amb resolucions de clara injustícia -,

MALVERSACIÓ DE FONS – destinació de fons a una finalitat diferent a l’establerta legalment –

SUBORN – regals per actors públics a canvi d’aconseguir un objectiu en benefici privat –

TRÀFIC D’INFLUÈNCIES – en virtut de la llei un actor públic amb interessos privats no pot intervenir en afers públics que li són de clara avantatge privada–

 i FRAU- acte d’evitar una disposició legal que perjudica a tercers, en qüestió de diners es tractaria d’evitar un pagament a creditors per via enganyosa.

 Peter Eigen va iniciar l’ONG de Transparency International que té diferents branques a molts països del món. El llibre especifica les vies que han treballat des dels primers anys. Vet ací una síntesi de les seves propostes.

L’índex de percepció de corrupció és un índex de cada país sobre el nivell de corrupció que la població – experts de la matèria, sobretot – experimenten en el seu país.

L’índex de fonts de suborn és el resultat de la principal dedicació d’aquesta ONG. De fet l’autor centra la seva iniciativa a la disminució de suborns que realitzen les grans empreses a actors del sector públic dels països destinataris per a aconseguir projectes de gran finançament. Destaca com organitzacions mundials com al Banc Mundial, l’OCDE fins finals del segle XX no havien considerat la no-existència de suborns per la destinació dels seus fons.

Corrupcions 22Pactes d’integritat. És un mecanisme a través del qual les empreses que formen part d’una adjudicació de projectes es comprometen a evitar tràfic d’influències i suborns per a la competència prèvia al concurs públic. El mecanisme de control és exigit per l’administració pública del país en qüestió. Cal afegir els “codis de conducta” com a models que Transparency International ofereixen per als tractes comercials.

El “Source Book” o llibre de consulta mostra de quina manera els diferents elements d’una societat – lleis, institucions, normes i valors – poden crear junts un sistema per a evitar la corrupció.

Les “eines per al control ciutadà” són un conjunt d’experiències pràctiques viscudes per la societat civil en relació a la corrupció. Afegim l’informe d’Espanya.

Per últim, val a dir que aquesta ONG atorga uns premis d’integritat a persones que han fet una feina destacada en el camp contra la corrupció. És el cas del premi a Eva Joly, que com a jutgessa va destapar l’escàndol de l’empresa Elf Aquitaine la qual cosa va sacsejar l’alta política francesa cap als anys noranta del segle passat. No totes aquelles persones que han lluitat contra la corrupció se n’han sortit. Per aquest motiu, també, us indiquem la web de periodistes sense fronteres ja que alguns d’ells han mort precisament per aquest tipus d’afers com és el cas de la periodista russa Anna Politkóvskaya cap al 2006.


 

Edmund de kingsbridge

Sóc la Sílvia de la Biblioteca Vila de Gràcia. Passejo sovint per Barcelona
tot recordant-hi l'època històrica on les ciutats renaixentistes somiaven amb una autonomia econòmica, social i política com va fer l'Edmund de Kingsbridge.

2 Comments

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anterior història

Les famílies al llarg de la història

Següent història

Príncep dels embolics, rei del no res

Últimas de Blog