Alejandro Jodorowsky

 

Qui és l’Alejandro Jodorowsky?

 

“(…) No sé lo que hago, pero sé que lo que hago me hace. No sé quién soy, pero sé que no soy el que no sabe”.

Fragment extret de la seva biografia La Danza de la realidad

 

Alejandro Jodorowsky Prullansky, fill d’emigrants jueus ucraïnesos, va néixer un 17 de febrer de l’any 1929 al nord de Xile a un petit poble anomenat Tocopilla. I, és en aquesta ciutat, on va començar la seva llarga trajectòria vital. Però definir la professió de Jodorowsky en només una sola paraula és molt complicat. Però qui és? Què fa? Moltes vegades apareixen les paraules “artista multidisciplinari” per referir-se a ell, ja que ha tocat al llarg de la seva vida (i, encara continua) moltes disciplines. Escriptor de novel·la, teatre, poesia, assaig, guionista de còmic, actor, director de cinema i de teatre, compositor de bandes sonores, escultor, dibuixant, tarotista, xamà, conferenciant, escenògraf, psicoterapeuta, psicomag…, precisament, va ser el creador de dues tècniques terapèutiques: la psicomagia i la psicogenealogia.

Jodorowsky és un d’aquests autors estimats i odiats: o t’apassiona tot el que fa o no t’agrada gens. Però sigui com sigui, no deixa indiferent a ningú. Si et vols endinsar en el món personal d’aquest “artista”, et convidem a passejar per algunes de les seves obres i que podràs trobar a les biblioteques de Barcelona:

 

ASSAIG

Alejandro Jodorowsky va ser el creador de la tècnica sanadora: la “psicomàgia“, que agafaria elements del xamanisme, tarot, psicoanàlisi i fins i tot, del teatre, i que serviria com a mètode de curació espiritual. Segons el mateix Jodorowsky: 
 

La Psicomagia se apoya fundamentalmente en el hecho de que el insconciente acepta el símbolo y la metáfora, dándoles la misma importancia que a los hechos reales. (…) La única manera de liberarse de la pulsión es realizándola…, pero esto se puede hacer metafóricamente“.

 
Així a través d’actes simbòlics es podrien curar malalties de caràcter psicològic i emocional. A més, molts d’aquests traumes també vindrien per l’arbre genealògic i les herències familiars de cada persona. Per tractar-ho també crearia la “psicogenealogia”. La majoria dels seus llibres estan plens d’aquests consells “psicomàgics” i d’experiències de curació dels seus pacients al llarg de la seva trajectòria personal i professional.

 

ca

 

s

 

consejos

 

meta

 

Maquetación 1

 

via

 
 

NOVEL·LA, POESIA, TEATRE

El mateix Alejandro confessa en el seu llibre La Vida es un cuento que la lectura dels contes li va salvar la seva vida. Per això li agrada escriure contes de tota mena: contes curts, llargs, savis o bojos. D’alguna manera també són contes iniciàtics i en ells dóna eines perquè cadascú trobi pistes del camí a seguir en la seva vida per treure’s allò que li impedeix continuar. A vegades només són aforismes, frases o petits poemes però en ells, sempre hi ha amagada la seva filosofia i, d’alguna manera, també la seva saviesa:
 

” – Maestro, ¿Quién es usted?   -¿Quién hace la pregunta?”

 

untitled

 

untitled

 

sdfa

 

vida

 

poes

 

teatro

 
 

CÒMIC

Jodorowsky és conegut a escala internacional per haver signat alguns dels que es consideren ja com a imprescindibles a la història del còmic. Tarot, simbolisme, psicoanàlisi…, i elements de la seva manera de veure el món es barregen a dins de les seves pàgines. Junt amb Jean Giraud (més conegut com a Moebius) van crear un tàndem difícil d’oblidar i on li van donar una renovació al gènere fantàstic i de ciència-ficció. També ha treballat amb altres grans de la novel·la gràfica com Milo Manara o Juan Giménez. Ja en una entrevista l’any 2012 afirmava “Me dediqué al cómic porque me ha permitido hacer lo que quería”. Tota una declaració d’intencions que queda reflectida a la seva obra.

 
 

d

 

meta

 

coronado

 

untitled

 

s

 

w

 
 

CINEMA

El cinema de Jodorowsky moltes vegades s’ha catalogat com a surrealista, simbòlic, transgressor, estrany…, fins i tot, és considerat com a cinema de culte. Però la millor manera de comprovar si és veritat o no, és veure alguna de les seves pel·lícules.

 

danza

 

fando

 

montaña

 

untitled

 

topo

 
 

En una entrevista que li va fer Marc de Smedt (i que també trobareu al seu llibre La vida es cuento ), Jodorowsky explica que hi ha contes que li van canviar la vida. Aquest que deixem a continuació és un d’ells. Potser l’heu llegit alguna vegada o heu sentit parlat d’ell, o potser el descobriu ara. En tot cas, al mateix Jodorowsky li va fer replantejar-se la seva existència. Només per això, cal dedicar-li un moment.
 

Alejandro Jodorowsky (1929- )
Alejandro Jodorowsky (1929- )

 

Érase una vez una montaña muy alta que con su sombra cubría un pueblecito, y, por falta de sol, los ninos recían raquíticos. Un día, sale del pueblecito un viejo con una cuchara de porcellana. Los jóvenes le preguntan:

–  ¿Adónde vas?

–  Voy a mover la montaña – les contesta el viejo.

–  Y ¿cómo vas a hacerlo?

–  Con esta cucharita.

–  Jaja, nunca lo conseguirás.

–  Sí, es verdad, nunca lo conseguiré, pero alguien tiene que empezar.

Me di cuenta de que no podia cambiar el mundo, pero sí podia empezar a cambiarlo. Que no me puedo cambiar completamente a mí mismo porque soy víctima, como he dicho, de la genética, la família, la sociedad y la cultura, pero puedo empezar a cambiarme, a liberarme. Puedo empezar en cualquier momento, a cualquier edad, en cualquier sitio. Si no es ahora, ¿cuándo? Si no eres tú, ¿quién? Si no es aquí, ¿dónde?”

 


 

12 Comments

 1. Un tipo curioso donde los haya aquest Jodorowsky…
  Ple d’envejable vitalitat als seus esplèndids 87 anys.
  Ho va demostrar a la sessió del ‘Cabaret Místico’ que va fer el 5 de març d’enguany al Teatre Tívoli de Barcelona. L’energia que va ser capaç de generar i transmetre va ser encomiable.

  • Totalment d’acord Rosa. Els 87 anys només són del seu cos perquè encara té energia per donar la volta a tot el món. Esperem que tinguem la sort de tornar a participar en un altre “Cabaret Místico” (si teniu l’oportunitat de veure’l en directe, no ho dubteu, no us deixarà indiferents).

   Moltes gràcies pel teu comentari 🙂

  • Estoy totalmente de acuerdo contigo Oscar. Este es, sin duda, un comic de lectura obligatoria!

   Muchas gracias por tu comentario.

  • … I encara continua. Esperem que tinguem Jodorowsky durant molt de temps!

   Moltes gràcies pel teu comentari Mincinho.

  • I això que aquí només hi ha una selecció de tot el que ha fet. Sens dubte, el nom “d’artista multidisciplinari” el defineix exactament com és.

   Moltes gràcies pel teu comentari Flor Alegri Guitart.

  • Bueno Raúl, por si te sirve de consuelo… el orden de los cómics es solo alfabético. 😉
   Puedes empezar por el que más te llame la atención y, a partir de ahí, seguir por el que más te apetezca! Aunque como dijo Oscar en un comentario más arriba, “La Casta de los metabarones” es muy recomendable.

   Muchas gracias por tu comentario.

 2. Creo que todavia nos queda mucho que aprender y jodorowsky espero que siga enseñandonos con libros tan buenos y con su presencia que a todo el mundo le deja esa semilla que le hace pensar de manera consciente…

  • Muy bien definido Nuria. Eso es básicamente lo que hace Jodorowsky: sembrar semillas en nuestro interior para que seamos capaces de ser, eso sí, de manera consciente.

   Muchas gracias por tu comentario!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.