Nada es gratis. Cómo evitar la década perdida tras la década prodigiosa

Nada es gratis - Jorge Juan

Nada es gratis - Jorge JuanJuan, Jorge. Nada es gratis. Cómo evitar la década perdida tras la década prodigiosa. Barcelona: Destino, 2011

Nada es gratis és el nom d’un bloc d’economia en el que els autors, sota el pseudònim de Jorge Juan, participen des de l’any 2009. El bloc, una de les referències per a la discussió de política econòmica a Espanya, dóna lloc ara a aquest llibre que té com a objectiu analitzar la situació econòmica actual, veure els seus orígens i proposar un pla d’actuació que posi remei als problemes que tant ens amoïnen.

L’obra està pensada per a la població no especialista: “Con este libro estamos intentando llegar al lector inteligente preocupado por la situación económica de España, pero que no se dedica a esto.” I una vegada més se’ns anima a la lectura de l’obra: “Si usted, querido lector, encuentra un capítulo aburrido, difícil de seguir o simplemente no le interesa, sea benevolente con Jorge Juan, sálteselo y vaya directamente a lo que le llame la atención.”

El llibre es divideix en tres parts diferenciades. La primera mostra l’origen de la situació actual: la bombolla immobiliària, la crisi de deute públic i privat, i la situació del sistema financer. “Los rescates bancarios, como Irlanda ha demostrado con sus alocadas garantías bancarias, comprometen las finanzas públicas más allá de cualquier nivel de prudencia. Además, la ausencia de bancarrotas socava los incentivos del sistema económico en sus cimientos fundamentales. La economía de mercado se basa en la responsabilidad, para lo bueno –cuando se reciben ganancias- y para lo malo –se asumen las pérdidas-. Es inaceptable que los acreedores de los bancos no sufran las consecuencias de sus malas inversiones. La falta de bancarrotas es también injusta, porque obliga al contribuyente a satisfacer deudas contraídas entre dos partes privadas.”

La segona part analitza la situació dels comptes públics, a mig i llarg termini. S’analitzen sostenibilitat i viabilitat a llarg termini del sistema de pensions i sanitari tenint en compte l’envelliment de la població. També trobem en aquesta part l’anàlisi del finançament autonòmic. “Queremos, primero, explicar el sistema de financiación autonómica para las comunidades de régimen común […] Luego argumentaremos cuáles son los posibles puntos débiles asociados con el sistema. Finalmente, pondremos encima de la mesa algunas ideas para resolver los problemas descritos.”

A la tercera part “miramos hacia el futuro: hablamos de por qué España tiene un modelo de crecimiento económico agotado y de lo que hay que hacer para que cambie, desde reformas del mercado de trabajo hasta la educación, la investigación o la justicia. Finalmente, formulamos unas breves reflexiones a modo de conclusión.”

Cal destacar, per a acabar, la claredat en l’exposició i argumentació, la quantitat de gràfics que il·lustren els diferents temes i la capacitat de fer amens temes que no sempre són fàcils de comunicar o explicar.

Us deixo, com a complement més que interessant, l’entrevista que el programa de tv3 “Singulars” va fer al catedràtic Luis Garicano, coeditor del bloc i participant al llibre Nada es gratis.


 

2 Comments

  1. Sembla molt interessant i amb el panorama econòmic sembla indispensable llegir alguna cosa sobre el tema per entendre una mica qué està passant!

  2. Sí Rous, és un moment per a estar ben informats i poder entendre el que passa i per què, i, així, poder prendre decisions el més encertades possible. Gràcies per llegir-nos!

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.