Si us pregunto qui va ser Helen Keller, algú em sabria respondre?
Probablement no. Però si us pregunto qui era Anne Sullivan, igual us sona una mica més, ja que el seu nom formava part del títol d’una pel·lícula força coneguda rodada l’any 1962.
En canvi, si enlloc de viure a Catalunya visquéssim als Estats Units, sabríem perfectament qui van ser aquestes dues dones, sobretot la Helen, que es va convertir en tota una institució a principis del segle XX i avui dia és un personatge històric que s’estudia a les escoles.
La Helen Keller va néixer a Tuscumbia, Alabama, l’any 1880. Quan tenia dinou mesos una malaltia la va deixar sorda i cega. La impossibilitat de comunicar-se amb el seu entorn va convertir la Helen en una nena obstinada i indisciplinada fins que va arribar a la seva vida l’Anne Sullivan.
L’Anne va inventar per a ella un mètode d’aprenentatge i va aconseguir no només que la Helen es comuniqués sinó que el seu vincle fos tan fort que mai més se separarien. La Helen va arribar a estudiar a la universitat graduant-se en dret. Va dedicar la seva vida a treballar pels drets de les dones i de les persones amb discapacitat, fent conferències per tot el món.
Aquest àlbum il·lustrat ens relata els primers anys de la Helen i l’arribada de l’Anne a la seva vida.
El que és realment destacable d’aquest llibre són les il·lustracions, perfectes metàfores del món interior de la Helen. Utilitzant magistralment la paleta de colors, l’Ana Juan aconsegueix que el lector acompanyi a la protagonista en el seu món de tenebres fantasmagòriques, dibuixa a la perfecció el mur que la institutriu va haver de traspassar fins a arribar a la petita i com a poc a poc, sota l’atenta mirada dels pares de la Helen, l’Anne va començar a descobrir-li el món.
La narració escrita en primera persona té la força d’una biografia i és el perfecte complement a unes imatges que tenen veu pròpia.
És un àlbum emotiu, tendre i ple d’amor. Adreçat a joves i adults que ens apropa a un personatge molt important en la difusió de l’alfabet manual o dactilològic, una tècnica de comunicació que consisteix a fer servir les mans per formar les lletres de l’alfabet.
Si aquest post us ha despertat la curiositat sobre aquesta història, no us perdeu el podcast d’Aló Miami on descobrireu moltes més coses d’aquestes dues dones que malgrat viure a les fosques van aprendre a brillar.
2 Comments
Fa poc vaig llegir “El Món on visc” . Keller, Helen. Barcelona : Viena, 2016. Una delícia de llibre. Bé, la part dels somnis es podria haver escurçat, però tret d’això, és una meravella. Aquest àlbum il·lustrat m’havia passat per alt. Moltes gràcies per la recomanació!
Gràcies pel teu comentari Olga. És un àlbum preciós.