Petita radiografia contracultural

i Mira, Pere Marcilla i Blasco i Albert Subirats Martori

Poètica de la contracultura
Barcelona : Universitat de Barcelona, 2003

Toc, toc. Qui és? Un llibre vermell. Què vol? Que em llegeixis. I si no em ve de gust? Ja ho faràs… I ràpid va marxar. Així, amb aquesta insolència, amb la mateixa que es trepitgen un grup de formigues, i parlant-me de tu, va arribar a les meves mans aquest llibre. Que no és un poemari clàssic. Que no és una antologia ortodoxa. Que no és un recull de poemes. Si de cas, de poemes manuscrits i dibuixos a tinta creats a batzegades per tres activistes contraculturals de la Barcelona dels setanta i vuitanta: Pau Maragall i Mira, Pere Marcilla i Blasco i Albert Subirats Martori. I ho vaig fer, ho vaig llegir.

Aquest llibre, amb un tiratge de 500 exemplars, ens ajuda a conèixer a cadascú dels tres creadors gràcies a un perfil introductori realitzat per tres amics i companys de fatigues, Pau RibaDavid Castillo i Enric Casasses respectivament. D’aquesta manera, a més de conèixer una porció de la seves obres poètiques també coneixem les dèries i les inquietuds que les motivaren.

Joves que van ser -i que van marxar- d’una societat canviant, plena de grans descobriments i petites revolucions tant ètiques com estètiques, els seus esperits creadors no van poder ser més que nòmades, lliures, transgressors, inquiets, inadaptats, individualistes i col·lectius alhora, neuròtics, i perquè no dir-ho, també autodestructius. Cadascú amb el seu estil més cronista, més activista o més líric, els tres podrien haver signat aquests versos de Pere Marcilla que diuen la vida és un instant (fonamentalment ple de merda) / la mort és eterna.

Després de llegir el llibre et queda el regust de que aquesta generació tenia coses a dir però que, com molt encertadament va dir David Castillo, no van acabar de dir-les, no van tenir temps.

Per aprofundir sobre el moviment contracultural de l’època és interessant llegir aquest estudi que van fer a la Universitat de les Illes Balears.

Per acabar, valguin com a epitafi d’aquest post els següents versos de Bob Dylan: la veritat era obscura / massa fonda i pura / viure-la era esclatar.
 

2 Comments

    • Patrícia, aquest és un llibre d’aquells estranys que de sobte te’l trobes i et sedueix per la seva particularitat. De tant en tant s’agraeixen aquestes lectures.

Deixa un comentari

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.